Är det någon skillnad mellan ett gratis Antivirusprogram och ett betalt Antivirusprogram

av

i

Det snabba svaret på denna frågan är JA. Det är skillnad. Ett gratis antivirusprogram är aldrig så bra som ett betalt antivirusprogram.

För att kunna ge ett litet bättre svar på frågan bör vi se vilka skillnader det finns mellan ett gratis virusskydd och ett betalt virusskydd. Inom säkerhet pratar man om lager av säkerhet. I de flesta fallen erbjuder gratis antivirusprogram bara ett lager av skydd medans betalda program erbjuder flera lager av skydd. Detta låter lite akademiskt så låt mig illustrera med exempel

Gratis Antivirusprogram

Det skyddslagret man finner i gratisprogrammen är att de scannar din dator efter virus. För vissa program  görs detta automatiskt,  andra program där måste du som användare starta scaningen av din dator manuellt. I vissa fall så får man lite extra småsaker i programmet. Tex kan programmet varna om du klickar på en farlig länk. Grundprincipen är dock att skyddet bara är ett lager-scanningen av din dator.

Betalda Antivirusprogram

De har flera lager av skydd. De scanar inte bara din dator med automatik, de vaktar datorns processer och letar efter misstänkt beteende från olika program. Detta är viktigt då antivirusföretagen kan behöva lite tid att hitta nya virus. Istället så letar man efter misstänkt beteende och därmed kan man minska sannolikheten för att drabbas av malware.

Ett annat bra skyddslager som finns i nästan alla betalda produkter är att antivirusföretagen erbjuder telefonsupport. Har du en betallicens för antivirusprogram så kan du ringa och få hjälp med dina problem. I det ögonblicket du har problem skall detta inte underskattas.

Som olika försäkringar

Man kan likna gratis och betalda antivirusprogram vid bilförsäkringar. En halvförsäkring är motsvarande ett gratis antivirusprogram och ett köpt antivirusprogram är motsvarande en helförsäkring för din bil. Med denna insikten kan du nog själv fatta beslutet om du behöver köpa ett program eller inte. Tex om du är en van användare och inte har så mkt värdefull information på din dator, då klarar du dig nog med ett gratisprogram. En ovan användare med många personliga foton på datorn utan backup, ja då hade jag valt ett köpt antivirusprogram. Denna ovana användare bör nog acceptera en lite högre kostnad för att skydda sig.

Hur gör jag?

Jag använder ett gratis virusskydd. Anledningen till det är att jag har ingen information lokalt på min dator. Skulle jag drabbas av ett virus och får härdsmälta i min dator, kan jag snabbt byta dator och vara igång och jobba igen inom 30 minuter.