Håll rent på din projektplatå och avsluta projekten innan du startar nya

Häromdagen så twittrade @ingemarsdotter en länk till How to Overcome Idea-to-idea Syndrome. Desto mer jag läste desto mer kände jag igen mig i beteendet. Efter att ha kollat över mina projektkataloger (jag har en för varje område, strukturen är kanske något för ett inlägg i framtiden) så var det inte mycket att säga mer än att jag lider av Idé-till-idé syndromet. För katalogerna nästan rinner över av halvfärdiga projekt. Det är webbdesign, webbprojekt, böcker/noveller, produkter och allt annat som jag har fastnat för och inlägget gör det väldigt aktuellt att ta tag i det.

Signaler att du lider av idé-till-idé syndromet

 • Påbörjar nya projekt innan man avslutat de som redan är igång.
 • Man har lätt att få energi och kreativiteten att flöda när det kommer till nya idéer
 • Kommer till ett läge i projekten (Projektplatå) där energin börjar ta slut och slutet känns långt borta
 • Har det lätt att fly från den här platån och plocka fram en ny idé och påbörja ett nytt projekt
 • Antalet projekt som ligger övergivna på projektplatån blir bara fler och fler
 • Har mentaliteten att ”inga projekt får lämnas”
 • Desto längre tid projekten får ligga på platån desto sentimentalare blir det att göra sig av dem.

Lösningen

Även om jag inte tyckte att det fanns några riktigt konkreta punkter i artikeln så lyckades jag utvinna lite som kan hjälpa till.

 • Skapa ett system där man snabbt sorterar bort nya och distraherande idéer
 • Fokusera på uthållighet och verkligen se belöning med att avsluta projekt
 • Börja fokusera mer på att göra än att drömma
 • Helt enkelt att kontrollera det kreativa flödet och fokusera det till fasta tidpunkter
 • ”kill your darlings” handlar helt enkelt om att göra sig av med projekt innan de blir för personliga
 • Ta hjälp av andra som är mer ”action-oriented”
 • Skippa möten som inte har ett satt mål

Reflektion

En intressant aspekt är att jag för ett par år sedan började läsa om att bli mer kreativ. Tipsen från alla håll var då att börja skriva ner alla idéer så fort de kommer. Nu ett par senare inser jag att det inte handlar om att ha så många idéer som möjligt. Utan det handlar om att genomföra dem du får. Idéer finns det miljontals av och du kommer få nya hela tiden. Så att bli lite mer restriktiv och istället fokusera på det du håller på med låter inte helt fel.

Slutsatts

Jag ska härmed inte påbörja några nya egna projekt detta år utan endast fokusera på att rensa på min projektplatå. Göra mig av med dem som inte har någon framtid och avsluta dem som har.

Hur gör du för att hålla rent på projektplatån? eller har du andra tips på hur man blir bättre på att hantera sina projekt då är du välkommen att höra av dig eller kommentera.