Vinna eller försvinna och lärdomar från programmet – Del 1

Ett program som jag velat se men som jag konstant har missat är programmet Vinna eller försvinna. Programmet går ut på att Eva-Britt Hult och Anders Andersson (Se mer om Anders på webbtidning och hemsida www.driva-eget.se) hjälper småföretagare/entreprenörer att ta nästa steg i deras företag. Som tur är så följer UR (som ligger bakom programmet) med i utvecklingen och man kan titta på avsnitten online. Jag har än så länge sett tre stycken av programmen och nedan kan du se lite av lärdomarna från dem.

Program 1 Stor och finEtt företag som säljer kläder för kvinnor med lite större kurvor.
Punkterna som entreprenören får hjälp med

 • Ta hand om dig själv – Som entreprenör är det viktigt att du tar hand om din egen kropp. Utan näring och energi så kommer du inte att orka kämpa vidare.
 • Webbutik/Marknadsföring – Om du har en nischad produkt/tjänst så är det viktigt att du syns på marknaden. Där är internet ett underbart verktyg, så se till att du har en användbar webbsajt som presenterar din produkt/tjänst på ett snyggt sätt. användbart sätt.

Program 2 Halltorps mejeri – Ett företag som tillverkar och säljer ostar av getmjölk.
Punkterna som entreprenören får hjälp med

 • Lär dig sälja bättre och effektivare – Se till att lära dig mer om att sälja för utan försäljning så kan du inte fortsätta göra det du älskar mest.
 • Hjälp med att anställa? – Om du inte hinner med allt själv så måste du anställa någon och delegera arbetsuppgifterna.
 • Marknadsför din produkt/tjänst – Se till att marknaden känner till din produkt. Ut på marknaden och visa upp den. Besök återförsäljare mm.

Annat jag snappade upp från programmet

 • Ifrågasätt det du gör. Låt inte allt gå på automatiskt, se över din verksamhet kontinuerligt och fråga dig om det du pysslar med är det du borde göra för företagets bästa.

Program 3 Stockholm fruitbar numera Latino deli – En liten restaurang med fokus på det peruanska köket.
Punkterna som entreprenören får hjälp med

 • Skära ned kostnaderna – Gör en budget och gå igenom kostnaderna. Behöver verkligen alla kostnaderna var så höga som de är?
 • Lyfta fram de unika utbudet – I en bransch med hög konkurrens så lyft fram det unika med ditt utbud. Vad är det som du gör bäst?
 • Gör butiken attraktiv – Matcha din butik med den känslan du vill förmedla. Vem är du och vad vill du förmedla till kunden?

Annat jag snappade upp från programmet

 • Fokusera på vad du kan och ta hjälp av andra på är duktiga på det du inte kan. Svårt att göra allt själv.
 • Lasse Åberg sa något liknande – Ut med skiten, låt folk njuta av det eller vad de nu vill göra. Man ska inte vara rädd för att försöka, oavsett vad du gör så kommer det att finnas personer som gillar eller ogillar det du gör.
 • En Intressant fundering ifrån Nicklas Mattsson. Tänk om alla fick f-skatt med personbevis när man föddes. Så istället för att fostras som anställd fostras man som egenföretagare.

Kommentarer

Ett svar till ”Vinna eller försvinna och lärdomar från programmet – Del 1”

 1. […] och lärdomar från programmet – Del 2 Av Mikael on november 16, 2009 Entreprenör Förra veckan skrev jag om de tre första programmen i serien Vinna eller försvinna. Nedan kan du se lärdomarna från resten av […]