Mer entreprenörskap i skolan, men vad behöver man utbilda i för att skapa en entreprenör?

I media den senaste tiden så har det pratats mycket om att skolan måste fokusera mer på att utbilda i entreprenörskap.

Skolan har dock en tendens till att fokusera väldigt mycket på teoretiska kunskaper och är det verkligen det bästa sättet att skapa en entreprenör?

Visst, det är otroligt bra att lära sig massa verktyg och teoretisk kunskap. Jag älskar själv kunskap och suger åt mig så mycket som jag kan (Jag har själv studerat entreprenörskap, läs mer här) men räcker det och hur skapar man egentligen entreprenörer?

Jag tror själv att mycket till grunden i att skapa entreprenörer ligger i egenskaper hos människor och den biten får vi inte glömma bort när vi vill skapa fler entreprenörer. Entreprenörer måste formas från grunden.

Vi behöver fundera över hur vi fostrar våra barn. Uppmuntra dem till att tänka själva och inte trycka ner dem när de kommer med idéer och lösningar som inte följer samhällets standarder. Vi måste låta dem vara kreativa.

När det kommer till skolan så behöver dem uppmuntra unga till att komma med egna lösningar och inte betygsätta dem utifrån en satt standard. Den ska uppmuntra unga till att våga tro på sina idéer, sig själva och på framtiden. Uppmuntra dem till att drömma och följa deras passioner.

Sedan måste vi få unga och människor överlag att vilja förändra och engagera sig i förändring.

Detta är bara ett par egenskaper och ni har säkert många fler som ökar förutsättningarna för entreprenörskap. I grunden handlar det om att fokusera på människor och bygga upp egenskaperna som ökar deras förutsättningar till entreprenörskap. Har de väl dessa egenskaper så kommer de själva leta upp kunskapen och verktygen som behövs för att bli framgångsrika entreprenörer.


Kommentarer

2 svar till ”Mer entreprenörskap i skolan, men vad behöver man utbilda i för att skapa en entreprenör?”

  1. Helt rätt ute där. Att våga ta eget ansvar är nyckeln. Men det är inte lätt när man har hela livet blivit bombarderad med fel budskap. Nyheter som sprider rädsla (styckmord, lasermän, och trafikolyckor), tidningar som sprider skvaller (kolla vad de rika människorna beter sig illa) och skolan som säger att det är dåligt att misslyckas (du gjorde fel, nu får du sämre betyg.)Men är skolan verkligen den rätta forumet för entreprenörskap? Ska anställda verkligen förespråka eget företagande? Är det inte som att ta körlektioner från dom som själv inte vågar sitta bakom ratten. Jag är skeptiskt. -Marcus

  2. Profilbild för
    Anonym

    Tror ”att våga” är något vi måste jobba mer på och det är där skolan och samhället kommer in. Att ge människor grunden till att våga.
    Sedan tror jag att skolan kan vara till stor nytta när det kommer till att utbilda i verktyg som man kan behöva som entreprenör. Men själva entreprenörskapandet lär man sig nog bäst genom att våga prova och med hjälp av andra entreprenörer.