Ett år senare

Det har snart gått ett år sedan jag startade eget, tyvärr har det inte gått riktigt som jag hoppats. Kanske hade jag lyckats bättre jag för ett år sedan läst artikeln 20 steg för en rivstart i firman ifrån driva eget. Jag har i alla fall lärt mig en hel del under det senaste året och tänkte dela med mig av mina funderingar kring dessa tjugo punkter.

1. Leta hållbara affärsidéer. Fokusera på att ta reda på om din affärsidé är intressant för marknaden. Gör en ordentlig marknadsundersökning på din tänkta målgrupp. Desto tidigare du gör detta desto snabbare så kan du utveckla din affärsidé eller helt enkelt skrota den och satsa på en annan idé.

2. Tänk på lönsamheten. Även om pengar inte är allt så gäller det att man får in pengar så fokusera på att skaffa kunder.

3. Var inte rädd för förlust i början. Det är mycket jobb i att få igång lönsamheten och du bör förbereda dig på ett eller flera tuffa år. Om du utgår ifrån att det blir tufft så blir det bara bättre om det går bättre än väntat.

4. Hitta kunder. Verkligen, kan inte poängtera den punkten nog. Se till att marknadsföra dig ordentligt. Utan kunder inga pengar och framför allt inget att göra.

5. Börja med inkomsterna. Var mitt mål från början och något jag anser vara självklart. Man kan inte investera om man inte har några pengar, lånade pengar är inte dina.

6. Skaffa nätverk. Säger det en gång till, marknadsför dig själv. Du kan inte få för mycket marknadsföring. Ring, träffa folk, delta i olika evenemang. Twittra, blogga och allt annat som gör att du syns, syns du inte finns du inte.

7. Satsa på försäljning. Finns många bra tips  på nätet om sälj. Samtidigt så är det viktigt att visa vad du kan. Ett annat sätt att sälja är att dela med sig lite av den kunskapen man har.

8. Var försiktig med lån. Har ingen erfarenhet av lån men förhåller mig alltid vaksam och försiktig till lån. Lån är alltid ett lån och inte dina pengar, de ska betalas tillbaka.

9. Skilj på egna och företagets pengar. Även om enskild firma är mer kopplad till din personliga ekonomi än andra bolagsformer, så kan det vara en fördel att ha ett separat bankkonto till företaget.

10. Fundera över vilken företagsform som är bäst. Finns massor av hjälp på nätet för att göra detta val. Googla på det.

11. Bygg inte på bidrag. Har ingen erfarenhet av detta heller om någon har så hör gärna av er.

12. Ägna dig åt det du kan bäst. Betydligt effektivare om du fokusera på det du kan och skaffar hjälp för sådant du är mindre insatt i. Här kommer ett sort kontaktnät till god hjälp.

13. Skaffa smidiga rutiner. Att skaffa rutiner till återkommande uppgifter gör att det blir smidigare och effektivare.

14. Fakturera direkt.

15. Håll kostnaderna nere. Speciellt viktigt om du har låga inkomster.

16. Var inte rädd för att misslyckas. Kan inte nog poängteras för oss Svenskar som är bästa vänner med Jante. Kom igen, ut där och prova. Det kan inte mer än gå fel och då har du inte förlorat någonting utan endast fått mer erfarenhet.

17. Utveckla företaget. Se till att hålla igång tankar och idéer, låt dem utvecklas med företaget. Fungerar inte vissa saker se över dem och fixa till dem. Ha inte skygglapparna på.

18. Skaffa gratishjälp. Ut på nätet och kolla efter kurser, events mm. Allt som är gratis är bra om inte annat så träffar du andra likasinnade och kan utvidga ditt kontaktnät.

19. Tänk på pensionen. Inget jag har funderat på, känns ju som flera århundrade till pensionen =). Men givetvis är det något man borde har i tankarna när åren rullar på.

20. Arbeta hårt. Att tro att miljonerna rullar in för att man har världens bästa affärsidé är att lura sig själv. Det är ytterst få som har den turen och alla andra får jobba otroligt mycket. Men vad gör det när det du håller på med är det roligaste du vet.